فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 58 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا رضایی، ناصر جدیدی*، محمدکریم یوسف جمالی صفحات 7-35

    حرمسرا به عنوان یکی از کانون های تصمیم گیری در دوره صفویه مطرح بوده است و زنان درباری در صورت وجود شرایط مناسب در عرصه سیاسی حضوری موثر داشتند. آنان در دوره شاه اسماعیل اول و هم در دوره شاه تهماسب توانستند در مسایل کلی حاکمیت دخالت کنند و در دوره شاه اسماعیل دوم و شاه محمدخدابنده این توانایی را بدست آوردند که، یکی را عزل و دیگری را به تخت بنشانند. این اعمال از سوی زنان حرمسرا سبب شد که شاه عباس نسبت به دخالت های آنان حساس شده و تلاش کند قدرت این نهاد را در دربار محدود نماید. اما علی رغم تلاش های او کانون قدرتی در حرمسرا شکل گرفت که علاوه بر زنان، خواجه سرایان نیز در آن شرکت داشتند. بررسی متون عصر صفوی نشان میدهد که با توجه به نقش زنان حرم و خواجه سرایان در تربیت شاهزادگان، این گروه قدرتمند در عزل و نصب فرمانروایان تاثیر زیادی داشته اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. بر پایه ی یافته های این پژوهش حرمسرا و زنان عصر صفوی علی رغم محدودیت های سیاسی و اجتماعی نقش برجسته ای در تعیین جانشین پادشاه داشته اند.

    کلیدواژگان: حرمسرا، زنان، خواجه سرایان، صفویه، جانشینی
  • رضا قندهاری زاده، احمد کامرانی فر*، سهیلا ترابی فارسانی صفحات 37-55
    تاریخ نگاری اسماعیل رایین بر یک مبنای روش شناختی استوارشده است و دارای مولفه های قابل توجهی ست. ضعف رویکردهای علی- معلولی در تحلیل تحولات تاریخی، غلبه ی رویکرد سیاسی و وجود نوعی خلا در تاریخ نگاری او نسبت به مسایل اجتماعی و فرهنگی، برجسته شدن نوعی گرایش به روابط بین الملل در تاریخ نگاری او، نقش برجسته ی اسناد و مدارک با تکیه بر نوعی رفتار معطوف به افشاسازی، غلبه ی رویکرد توصیفی بر روش های تحلیلی عمیق، به دست دادن روایتی از تاریخ معاصر بر مبنای مناسبات استعماری و برخی مولفه های دیگر را می توان به مثابه ی اصول اصلی حاکم بر روش شناسی در تاریخ نگاری اسماعیل رایین برشمرد. علاوه بر این وجوه روش شناختی، از منظر محتوایی نیز تاریخ نگاری اسماعیل رایین نسبتی قابل توجه با نقش انگلستان در تاریخ معاصر ایران پیدا می کند به نحوی که می توان آن را تاریخ نگاری انگلیس محور نامید.در این پژوهش، دو مسئله در نسبت با تاریخ نگاری اسماعیل رایین مورد واکاوی قرار خواهد گرفت. نخست مبانی روش شناختی در تاریخ نگاری او و دوم انگلیس محوری و بازتاب و جایگاه آن در روایت اسماعیل رایین از تاریخ معاصر؛ بنابراین، تلاش می-شود تا با روش تحلیلی و سنجش محتوایی آثار اسماعیل رایین، این دو وجه از تاریخ نگاری وی مورد تامل قرار بگیرد.طبق یافته ها، رایین به روشی اسنادی و مبتنی بر دیدگاه های افشاگرایانه و البته توصیفی و نه چندان تحلیلی و مبتنی بر انگاره های علی- معلولی، روایت خود از تاریخ معاصر ایران را به دست می دهد و تاریخ نگاری او یک تاریخ نگاری سیاسی بدون توجه به بسترهای اجتماعی- فرهنگی بوده و در رابطه با منظرهای روش شناختی علی رغم واقع گرایی در این زمینه، تاریخ نگاری او به جانب نوعی ناموزونی معطوف می شد.
    کلیدواژگان: اسماعیل رائین، تاریخ نگاری، روش شناسی، انگلستان
  • پریسا بهادرپور، احمد کامرانی فر*، فریناز هوشیار صفحات 57-86
    شاهنامه بالاتر از یک شاهکار ادبی - اسطوره ای، یادگار تاثیرگذار تاریخ نگاری به ویژه تاریخ عصر ساسانی است که با رعایت امانت داری و وفاداری و پایبندی تاریخ سلسله مورد نظر را با ذکر جزییات رویدادهای آن به نظم کشیده است. روایت این اثر از اصلاحات نظامی خسروانوشیروان (579 - 531 م) بسیار مهم است و منابع تاریخ نگارانه ی اسلامی نیز که از جایگاه مهمی به دلیل دسترسی به پاره ای متون و سرچشمه های اصیل این دوره برخوردارند به آن پرداخته اند. بسیاری از داده های آن متون درباره اصلاحات انوشیروان در شاهنامه وجود دارد و برخی داده ها را تنها فردوسی گزارش کرده است. هدف این مقاله، تحلیل اصلاحات نظامی انوشیروان و بررسی ارزش داده ها و جزییات تاریخی شاهنامه و سنجش تطبیقی آن با سایر منابع تاریخ نگارانه ی اسلامی و همچنین بیان وجه افتراق و اشتراک آن ها با تکیه بر رویکرد فردوسی می باشد که با استفاده از روش کتابخانه ای به صورت توصیفی - تحلیلی موضوع مورد نظر تحلیل و تبیین قرارگرفته است. نتایج این پژوهش می تواند مقام شاهنامه را در متون تاریخی برای ساسانی پژوهان شفاف تر و معتبرتر سازد و برای سایر تحقیقات نیز در این زمینه مفید و ارزشمند واقع گردد و در مجامع علمی- پژوهشی، گروه تاریخ، ادبیات و... مورد استفاده مخاطبان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساسانیان، خسروانوشیروان، اصلاحات نظامی، شاهنامه فردوسی، منابع تاریخ نگارانه
  • علی فردوسی، امید سپهری راد*، امیر اکبری صفحات 87-107

    پژوهش حاضر به آراء و نظرات آخوندزاده (1227 1295ق) و ابراهیم پورداود (1264 1347ش) در خصوص ایران باستان، و چگونگی اهمیت یافتن فرهنگ و تمدن آن دوران، در دوره معاصر می پردازد. در طول تاریخ، سرزمین ایران مورد تهاجم اقوام مختلف از شرق و غرب قرار گرفته اما هیچ کدام از این یورش ها، به اندازه تهاجم تازیان ، مورد دشمنی و خصومت قرار نگرفت. برخی روشنفکران، آن تهاجم را مصیبت بارترین فاجعه تاریخ ایران جلوه دادند و برخی دیگر چنین باور و اعتقادی نداشتند. آخوندزاده به عنوان یک روشنفکر سکولار، در پی یافتن ریشه اصلی واپسگرایی ایران در دوره قاجاریه بود. اوتهاجم تازیان و نقش اسلام در عقب ماندگی جامعه ایران را از عوامل اساسی قلمداد کرد و برای اثبات مدعای خود با قیاس میان وضعیت ایران در دوران باستان و دوره اسلامی، به تبیین تمایزات و تفاوت های این دو دوره به طور کلی پرداخت و نشان داد که عظمت و شکوه ایران باستان، قابل قیاس با دوره اسلامی نبود. پورداود برخلاف آخوندزاده، مطالعات بسیاری در تاریخ و فرهنگ ایران باستان داشت، اوستا را به زبان فارسی ترجمه کرد با این همه، در خصوص تهاجم تازیان و نقش اسلام در عقب ماندگی جامعه ایران، نظری مشابه او داشت. پژوهش حاضر به آراء و نظرات آخوندزاده (1227 1295ق) و ابراهیم پورداود (1264 1347ش) در خصوص ایران باستان، و چگونگی اهمیت یافتن فرهنگ و تمدن آن دوران، در دوره معاصر می پردازد

    کلیدواژگان: عقب ماندگی ایران، باستان گرائی، آخوندزاده، پورداود
  • جمیله میرزاخانی، حسین خسروی*، سهراب اسلامی صفحات 109-125

    سپاه در نزد سلاطین آل بویه از آن جهت که خود ویژگی های نظامی گری داشتند و به دلیل حفظ متصرفات و جنگ با مدعیان حکومت، دارای اهمیت بسیاری بود. از اینرو شناخت جایگاه، نقش و کارکرد سپاه در عهد بویه امری در جهت بازشناسایی ساختار حکومت و به تبع آن نظم و امنیت جامعه عصر آل بویه محسوب می گردد. در این راستا، سوال محوری پژوهش حاضر این است که استراتژی نظامی سپاه در عهد آل بویه چگونه بوده است و از چه ویژگی هایی برخوردار بوده است؟ فرضیه مطرح شده این است که ترکیب و استراتژی نظامی این دوره از بخش های ناهمگون تشکیل شده بود: این استراتژی تا زمانی که امرای مقتدری در راس قدرت بودند، منجر به نظم و امنیت کشور می شد و با شروع ضعف امرا، موجی از ناامنی نیز کشور را فرا می گرفت. در جستار حاضر تلاش بر آن است تا نقش سپاه بر فرایند نظم و امنیت اجتماعی در دوره حکومت آل بویه با روش توصیفی تحلیلی با رویکردی تاریخی و تکیه بر مطالعات کتابخانه ای تبیین شود.

    کلیدواژگان: آل بویه، نظم و امنیت اجتماعی، سپاه بویه، استراتژی نظامی، فنون جنگی
  • شهناز شعبانی پور، عباس احمدوند*، سینا فروزش صفحات 127-158

    آستان قدس رضوی، در تمام ادوار تاریخ خود، همواره کانون توجه واقفانی بوده است که بخشی یا تمام دارایی خود را وقف آن کرده اند. از دوره صفوی به بعد برای اداره امور موقوفات آستان قدس، فردی به نام متولی، از سوی حکومت مرکزی، انتخاب و به مشهد اعزام می شد. در دوره پهلوی، حکومت برای نظارت بیشتر بر این نهاد ثروتمند، خود تولیت آنجا را برعهده گرفت و نایب التولیه هایی را منصوب کرد. موقوفات در بیشتر سلسله ها تابع سیاست های حکومت مرکزی بود و در رژیم پهلوی نیز این روند ادامه داشت. وضعیت تولیت و نظام اداری آستان قدس در دوره پهلوی تحولات فراوانی یافت و با توجه به برخی اقدامات مغایر با مذهب، از سوی حکومت پهلوی، تغییراتی در روند موقوفات اتفاق افتاد. بعد از آنکه رابطه دو نهاد دین و دولت به تیرگی گرایید، ملاک هایی چون سیادت و روحانی بودن که پیش از این در انتخاب متولی مدنظر قرار می گرفت، ارزش خود را از دست داد و ملاحظات سیاسی جایگزین آن شد. روش تحقیق در این مقاله، روش تاریخی (استقرایی) و شیوه نگارش و تدوین آن به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. استخراج اطلاعات و داده ها نیز به صورت کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد زمینه شناسی تاریخی و نیز با تکیه بر برخی اسناد نویافته، به واکاوی ساختار اداری و نحوه اداره آستان قدس رضوی، در عصر پهلوی، می پردازد.

    کلیدواژگان: آستان قدس رضوی، تولیت، پهلوی، روحانیت، ساختار اداری
  • طاهره آذرفر، محبوبه شرفی* صفحات 159-178
    با روی کار آمدن متوکل خط مشی مذهبی دستگاه خلافت در راستای حمایت و دلجویی از اهل سنت قرار گرفت و با تقویت اندیشه های این جریان باعث رشد و فراگیری آنان و تقابل فکری ایشان با رقیب گردید. در این دوره متوکل و معتضد با برنامه ها و اقدامات خود الگویی برای دیگر خلفا در این دوره گردیدند. این مقاله در صدد است با بهرگیری از روش تاریخی مبتنی بر رویکرد توصیفی، با این سوال پاسخ دهد که خلافت در این بازه زمانی در برخورد با جریان های فکری ومذهبی هم اندیش، چه سیاستی در پیش گرفت؟ سیاستی همراه با تداوم و پایداری و یا تغییر و دگرگونی ؟ از نتایج پژوهش بر می اید که دستگاه خلافت عباسی از زمان متوکل تا خلافت معتضد،یک سیاست پایدار درحمایت از اهل سنت و مبارزه با مخالفین آنان در پیش گرفت و بیشترین فرصت را برای فعالیت فرهنگی و تحکیم تفکرات در اختیار آنان قرار داد ، اما از زمان معتضد تا آمدن آل بویه، دستگاه خلافت سیاستی سیال در پیش گرفت و این امر ناشی از ضرورتهای سیاسی این بازه زمانی است که حتی خلافت را در تقابل با حنابله قرار داد. با آغاز ضعف آل بویه، بعد از پنجاه سال فترت، القادر با رجعت به سیاست حمایت از اهل سنت و با اقدامات خود مبانی فقهی و حقوقی اهل سنت را تحکیم ،مذاهب اربعه را رسمیت و دیگر مذاهب را به انزوا کشاند.
    کلیدواژگان: سیاست مذهبی، عصر دوم عباسی، جریان هم اندیش، اهل سنت، حنابله
  • محمدرضا باوندپور، محمدکریم یوسف جمالی*، ناصر جدیدی، شکوه السادات اعرابی هاشمی صفحات 179-191

    آیین مهرپرستی در زمان ایران باستان به مدت طولانی رواج داشت. اما بعد از رونق آیین زرتشتی توسط زرتشت، مهر که خدای مهروخورشید محسوب می شد به ایزدمهر مبدل گشته و از درجه خدایی پایین آمد و در اوستا بخشی بنام مهریشت به او تعلق گرفت. مهر همان خورشید محسوب نمی شود اما بعدها این دو با هم ترکیب شده و یکی دانسته شدند. ایزدمهر در اوستا فرشته نور و روشنایی و همچنین جنگ معرفی شده است و دارای صفات والای قدرت و قهرمانی است. در این پژوهش که به صورت کتابخانه ای صورت پذیرفته  به بررسی نقش ایزد مهر از لحاظ اجتماعی و کارکرد آن بر اساس متون مهریشت می پردازیم.

    کلیدواژگان: مهر، خورشید، یشت
  • سعید عظیمی نیا، مهرناز بهروزی* صفحات 193-214
    در دوران خلافت عمربن خطاب (13- 23 ق.) مسلمانان پس از تسلط بر مصر، به شمال آفریقا -به دلیل تثبیت موقعیت مصر و همچنین به دلایل تجاری و سیاسی - توجه نمودند و از سال 22ق. با فتح برقه، فتوح در مغرب آغاز شد. این منطقه وسیع به دلیل جغرافیای طبیعی و انسانی به کندی - حدود 70 سال طول کشید تا به صورت کامل- گشوده شد. هدف این پژوهش، ارایه شیوه های گسترش اسلام در مغرب است. این پژوهش در جهت پاسخگویی به این سوال که چه شیوه های موجب گسترش اسلام در مغرب شد؟ از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و مبانی نظری جغرافیای تاریخی بهره برد که به شیوه کتابخانه ای و اسنادی انجام شد. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات این نتیجه به دست آمد: گسترش اسلام به چندین صورت انجام یافت: 1- شایع ترین نحوه گسترش، جنگ و استیلای نظامی و سیاسی بر یک سرزمین و تسلط قوم غالب است. 2- خوارج اندیشه مساوات بین همه انسان ها و عدم تبعیض بین مردم را تبلیغ می نمود که از سوی بسیاری از بربرها مورد توجه قرار گرفت و موجب شد تا آنها اسلام بیاورند. 3- وضعیت اقتصادی موجب گروش بسیاری به اسلام شد. بربرهای آزاد و فقیر، پس از ورود مسلمانان، اگر اسلام می آوردند جزیه پرداخت نمی کردند. بنابراین، بسیاری از آنها به دین اسلام درآمدند. 4- رفتار حاکمان و والیان عرب با بومیان و 5- تساهل و تسامح مذهبی حاکمان اسلامی با غیرمسلمانان از مهمترین عوامل گسترش اسلام در مغرب بوده است.
    کلیدواژگان: مسلمانان، بربرها، گسترش اسلام، مغرب اسلامی
  • احمد بابایی زارچ، سهیلا ترابی فارسانی*، محمدحسن میرحسینی صفحات 215-252

    هدف از این نوشتار، بررسی و تحلیل تحولات و زمینه های شکل گیری نظام آموزشی و مدارس نوین در دوره قاجاریه است. پژوهش حاضر با برگزیدن دوره تاریخی «قاجاریه» به عنوان منشاء و سرآغاز تحولات نظام آموزشی نوین در یزد، با رویکرد توصیفی و تحلیلی سعی داشته تا «بسترهای شکل گیری، محتوا و روند تحولات آموزش در یزد» را مورد تحلیل و تبیین قرار دهد. بر اساس بررسی های به عمل آمده، آموزش به سبک جدید از اواسط سلطنت ناصرالدین شاه قاجار با پیشگامی میسیونرهای مذهبی در یزد آغاز گردید به دنبال آن، اقلیت های مذهبی مانند زردتشتیان و یهودیان و تجار و سرشناسان شهر، مدارسی به سبک نوین تاسیس نموده و رشد و پویایی نظام آموزشی را در این شهر پایه ریزی نمودند اما این روند با ممانعت ها و مانع تراشیهای بسیاری روبه رو شد .هر چند شیوه های سنتی آموزش یعنی مدارس علوم دینی و مکتب خانه ها در یزد تا دهه ها بعد از مشروطیت تداوم داشت. در روند تحولات نظام آموزشی و شکل گیری آموزش نوین در شهر یزد، عواملی همچون تحولات جهانی و تحولات داخلی در کشور، ویژگی جامعه چند فرهنگی یزد ناشی از وجود اقلیت های مذهبی، گرایش قاجاریه به سمت آموزش و سبک های نوین آموزشی (از اواسط قاجار)، تاسیس مدارس جدید همچون دارالفنون و...، روزنامه های محلی، بازرگانان زرتشتی، انقلاب مشروطه و تاسیس مدارس توسط اقلیت ها و میسیونرهای مذهبی و... تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش نوین، قاجاریه، یزد
  • مهناز کلوندی، نیره دلیر*، رضا شعبانی صفحات 253-277

    با شکل گیری دولت شیعی صفوی و رقابت آنها با دولت عثمانی موجب توجه حکام به مناطق مرزی در غرب فلات ایران شد، کردهای ساکن این مناطق در طول تاریخ تابعیت از حکومتی نداشتند لذا جلب و توجه ایلات کرد مورد درخواست دو حکومت بود، مقاله حاضر در نظر دارد تا همگرایی و واگرایی قوم کرد با صفویه تا زمان شاه عباس را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد، سوال اصلی این است که علل همگرایی و واگرایی ایلات کرد در غرب ایران با دولت صفوی چه بود؟ نوشتار حاضر با رویکرد توصیفی و تحلیلی به بررسی همگرایی و واگرایی با شاخص سیاسی و مذهبی ایلات کرد با صفویه می پردازد. دستاورد پژوهش این است که برخی ایلات کرد با همگرایی سیاسی و مذهبی با حکومت صفویه در تقویت ساختار قدرت سیاسی و نظامی حکومت مرکزی ایران در غرب ایران نقش برجسته ای ایفا نمودند. اما برخی دیگر به علت رفتار نادرست شاهان صفوی و حمایت دولت عثمانی با واگرایی با صفوی و اتحاد با عثمانی خواستار حفظ استقلال محلی خود بودند.

    کلیدواژگان: همگرایی، واگرایی، صفویه، ایلات کرد
  • علی رضائیان ابرقوئی، محمدکریم یوسف جمالی *، ناصر جدیدی صفحات 279-303

    غریزه پرستش از دیر باز درون انسان ها وجودداشته است و همین عاملی شده تا انسان ها گرایش به پرستش عوامل طبیعت پیدا کنند. این امیال در طول تاریخ تغییر کرده و به شکل آیین های مختلف ظهور کرده است. آیین مهرپرستی یا میتراییسم یکی از این ادیان است که هزاران سال پیش در بین آریایی ها رواج داشته است. چگونگی زایش این دین و اعتقادات پیروان آن در هاله ای از ابهام فرو رفته و نظریه های متفاوتی در این باره ارایه شده است. این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده، ضمن استفاده از متون دینی اوستا؛ خصوصا سرودهای مهریشت، اناجیل، سرودهای ودایی، کتیبه‌های فارسی باستان و دوره میانه و پژوهش‌های انجام شده در قالب مقالات و کتب تحقیقاتی، به تبیین و تحلیل آیین میترا پرداخته و پس از شرحی درباره مهرپرستی، زایش و وظایف مهر به شعایر آن و افولش پرداخته است تا ابعاد این آیین کهن ایرانی که ریشه در خورشید پرستی- جهان گیرترین آیین در تاریخ بشر- دارد روشن‌تر شود. نوشته‌های ریگ‌ودا، نوشته‌های بازمانده باستان و سرودهای اوستا به‌ویژه مهریشت سروده ویژه ایزد مهر، همگی نشان از بزرگی و عظمت آن در بین دیگر ایزدان دارد.

    کلیدواژگان: آیین مهر، میتراپرستی، مهریشت، شعایر
|
  • Zahra Rezaee, Naser Jadidi *, MohammadKarim Yousef Jamali Pages 7-35

    The harem, or odalisque, was notable as a center for political decision-makings in the Safavid Era when court women could play effective roles in the political arena in case appropriate conditions were met. Safavid women played significant roles in the field of politics: they engaged in general politics during the governments of Shah Ismail I and Tahmasp I. During the administration of Shah Ismail II and Shah Mohammad Khodabanda, women gained so much power that they could dismiss one and throne the other. Such powerfulness of harem women caused Shah Abbas to make attempts to limit this institution in the court and confine their engagements. Despite his attempts, however, a center of power was formed in harem in which both women and eunuchs engaged. A survey of Safavid texts indicates that women and eunuchs played significant parts in appointment and dismissal of governors with regard to their roles in schooling princes. The present study, bearing a descriptive-analytical approach, indicated that Safavid harem of women played significant roles in determination of king’s successor, despite their sociopolitical limitations.

    Keywords: Harem, Women, Eunuchs, Safavid, succession
  • Reza Ghandeharizadeh, Ahmad Kamranifar *, Soheyla Torabi Farsani Pages 37-55
    Ismail Rain's historiographical structure is based on a methodological basis and has significant components. Weakness of causal approaches in analyzing historical developments, overcoming the political approach and the existence of a kind of vacuum in his historiography towards social and cultural issues, highlighting a tendency towards international relations in his historiography, prominent role of documents with Relying on a type of disclosure-oriented behavior, overcoming the descriptive approach to deep analytical methods,The acquisition of a narrative of contemporary history based on colonial relations and some other components can be considered as the main principles governing the methodology of Ismail Raine's historiography. In addition to the methodological aspects, Ismail Raine's historiography is significantly related to the role of Britain in the contemporary history of Iran, so that it can be considered as British-centered historiography.In this study, two issues will be examined in relation to the historiography of Ismail Ryan. The first is the methodological foundations of his historiography, and the second is the centralism of England and its reflection and place in Ismail Raine's account of contemporary history. Therefore, an attempt is made to consider these two aspects of his historiography through the analytical method and content measurement of Ismail Rain's works.
    Keywords: Ismail Raine, Historiography, Methodology, England
  • Parisa Bahadorpour, Ahmad Kamranifar *, Farinaz Hooshyar Pages 57-86
    Shahnameh is beyond a literary and mythical masterpiece and it is an effective monument of historiography especially Sassanian history that has expressed in verse the menthioned dynasty by stating the details of its events and keeping trustworthiness, loyalty and commitment. Mentioning the military reforms of Khosrow Anushirvan (531 – 579 AD) in this study is very important and Islamic historiographical sources having an important stand due to their access to some texts and noble sources of this period have also addressed it. Most data of those texts concerning Anushirvan reforms exist in Shahnameh and some data have been reported only by Ferdowsi. This study aims to analyze military reforms of Anushirvani and investigate the value of Shahnameh historical details and data and its comparitive assessment with the other Islamic historiographical sources and also express their similarities and differences by insisting on Ferdowsi approach that the subject is analyzed by using library analytical – descriptive method. The results of this study can make Shahnameh stand clearer and more reliable in historical texts for persons studyhng Sassanian and are effective and valuable for the other researches concerning this issue and can be used by addressees in scientific and research communities and the history and literature group.
    Keywords: Sassanian, Khosrow Anushirvan, military reforms, Shahnameh Ferdowsi, historiographical sources
  • Ali Ferdosi, Omid Sepehri Rad *, Amir Akbari Pages 87-107

    At present, it is possible to refer to the views and opinions of Akhundzadeh (1227-1295 AH) and Ibrahim Pourdawood (1264-1347 AH) in ancient Iran, and how to use culture and civilization in this period. Throughout history, the land of Iran has been sufficient, and it has never enjoyed the invasion of the Tazians, the head of the enemy, and its spectacular features. The right of intellectuals to make this invasion a tragedy is the best manifestation of the history of Iran, and you may also choose faith and belief. As a secular intellectual, Akhundzadeh seeks the real root of Iran's regression in the Qajar period. He called the attack of the Tazians and the role of Islam in the backwardness of the Iranian society about caring for their teachers at the cost of explaining the differences between the two in ancient Iran and the Islamic world. Adjust it. And the glory of ancient Iran, there is no scale pricing with the Islamic period. Purdavood Ta'alf Akhundzadeh, with the passage of time and the culture of ancient Iran, you translated Avesta into Persian. At present, it is possible to refer to the views and opinions of Akhundzadeh (1227-1295 AH) and Ibrahim Pourdawood (1264-1347 AH) in ancient Iran, and how to use culture and civilization in this period.

    Keywords: The backwardness of Iran, Archeology, Akhundzadeh, Purdavud
  • Jamileh Mirzakhani, Hoseyn Khosravi *, Sohrab Eslami Pages 109-125

    The IRGC was important to the Sultan of the Buyids because of its militaristic nature and for maintaining its occupation and fighting the claimants of the government. Therefore, recognizing the position, role and function of the IRGC in the Buwayhid era is a matter of recognizing the structure of government and, consequently, the order and security of the society of the Buwayhid era. In this regard, the central question of the present study is what was the military strategy of the IRGC in the era of Al-Buwayh and what were its characteristics? The hypothesis is that the composition and military strategy of this period consisted of heterogeneous parts: this strategy, as long as powerful rulers were in power, led to the order and security of the country, and with the beginning of the weakness of the rulers, a wave of insecurity began. Learned. In the present article, an attempt is made to explain the role of the IRGC in the process of social order and security during the rule of Al-Buwayh by a descriptive-analytical method with a historical approach and relying on library studies.

    Keywords: Al-Buwayh, Social Order, Security, Buoy Corps, military strategy, War Techniques
  • Shahnaz Shabanipour, Abbas Ahmadvand *, Sina Forouzesh Pages 127-158

    The Astan Quds Razavi in all periods of history has always been the focus of attention of waqifs who have dedicated a part or all of their property to it. From the Safavid era onwards, a person named Motavalli (Trustee) was selected and sent to Mashhad to manage the endowment affairs of Astan Quds. During the Pahlavi period, the government took over the oversight of this wealthy institution and appointed agents. Endowments in most dynasties were subject to the policies of the central government, and this trend continued in the Pahlavi regime. The status of trusteeship and the administrative system of Astan Quds underwent many changes during the Pahlavi period, and due to some actions contrary to the religion of the Pahlavi government, changes took place in the endowment process. After the relationship between religion and the state became strained, criteria such as lordship and spirituality, which had previously been considered in the selection of a trustee, lost their value and were replaced by political considerations. The research method in this article is historical (inductive) method and its writing and compilation method is descriptive-analytical. Extraction of information and data has been done in the form of libraries and documents. The present study, using the approach of historical contextology and also relying on some new documents, investigates the administrative structure and management of Astan Quds Razavi in the Pahlavi era.

    Keywords: Astan Quds Razavi, Trustee, Pahlavi, clergy, Administrative structure
  • Tahereh Azarfar, Mahboobeh Sharafi * Pages 159-178
    with Al-Mutawakkil taking over the reins, the religious policy of the caliphate system sought to appease them. Meanwhile, this caliphate system caused them to grow and spread and created some sort of thought confrontation between them and their rivals through encouraging the concordant thoughts. In the period , Al-Mutawakkil and Al-Mu'tadid, relying on their plans and measures, became an example for other caliphs during this era. Benefiting from the historical method based on descriptive and analytic approach, this article tries to answer , the caliphate system had which policy about concordant schools? Permant or mobile policy?The results of this research indicate that the Abbasid Caliphate System, as of the era of Al-Mutawakkil until Al-Mu'tadid taking over, followed a permanent policy in supporting the Sunnis and oppugned their opponents. Yet, as of the era of Al-Mu'tadid until the Buyid dynasty taking over, the caliphate system followed a mobile and reactive policy, which, in turn, resulted from the political necessities of this era where the caliphate confronted the Hanbali followers. During the weakness of the Buyid dynasty , Al-Qadir returned to the policy of support for the Sunnis and proceeded to consolidate the juridical and legal foundations of the Sunni Sect, acknowledged the four schools of Islamic law in Sunni Islam and banned and closed out other schools..
    Keywords: religious policy, Abbasid Second Age, concordant school, Sunni, Hanbali
  • Mohammadreza Bavandpour, MohammadKarim Yousef Jamali *, Naser Jadidi, Shokooh Sadat Arabi Hashemi Pages 179-191

    The cult of Sun Worshiping has long been practiced in ancient Iran. But after the prosperity of Zoroastrianism by Zarathustra, Mehr, who was considered the god of Mehr and the sun, became the god of Mehr and descended from the rank of god, and in Avesta he was given a part called Mehr Yasht. The seal is not the same as the sun, but later the two were combined and considered one. In Avesta, the god of love is introduced as the angel of light and enlightenment, as well as war, and has the high qualities of power and heroism. In this research, which has been done as a library, we examine the role of god of Mehr socially and its function based on Mehr Yasht texts.

    Keywords: Mehr, the Sun, Yasht
  • Saeed Aziminia, Mehrnaz Behroozi * Pages 193-214
    During the caliphate of Umar ibn al-Khattab (23-23 AH), after conquering Egypt, Muslims turned their attention to North Africa- due to the stabilization of Egypt as well as for commercial and political reasons - and from 22 AH, with the conquest of Barqa, the conquest began in the west. This study tries to explain the presenting ways to spread Islam in the Maghreb. This study is intended to answer the question of what methods led to the spread of Islam in the Maghreb. He used the method of descriptive-analytical research and theoretical foundations of historical geography, which was done in a library and documentary manner. After analyzing the information, this result was obtained: the spread of Islam took place in several ways: 1- The most common way of spreading, war and military and political domination over a land and the domination of the dominant people. 2-The Kharijites promoted the idea of equality between all human beings and non-discrimination among the people, which was noticed by many Babars and led them to convert to Islam. 3- The economic situation caused many conversions to Islam. The free and poor Barbarians of North Africa did not pay Jizyah if they converted to Islam. Therefore, many of them converted to Islam 4- The behavior of Arab rulers and governors in the open lands with the natives, and 5- Religious tolerance of Islamic rulers with religious minorities has been one of the most important factors in the spread of Islam in Maghreb.
    Keywords: Muslims, Barbarians, the spread of Islam, the Islamic Maghreb
  • Ahmad Babayi, Soheila Torabi Farsani *, MohammadHasan Mirhosaini Pages 215-252

    The purpose of this article is to study and analyze the developments and backgrounds of the formation of the new educational system and schools in the Qajar period. By choosing the historical period of "Qajar" as the source and beginning of the changes in the new educational system in Yazd, the present study has tried to analyze and explain the "contexts, content and process of educational developments in Yazd" with a descriptive and analytical approach. According to studies, teaching in a new style began in the middle of the reign of Nasser al-Din Shah Qajar with the initiative of religious missionaries in Yazd. Subsequently, religious minorities such as Zoroastrians, Jews, merchants, and dignitaries established new-style schools and established the growth and dynamism of the city's education system. However, this process faced many obstacles and obstacles. However, the traditional methods of education, namely schools of religious sciences and schools in Yazd, continued for decades after the constitution. In the process of changes in the educational system and the formation of new education in Yazd, factors such as global developments and domestic developments in the country, the characteristics of Yazd multicultural society due to religious minorities, Qajar tendency towards education and new educational styles (from the middle of Qajar), The establishment of new schools such as Dar al-Fonun, etc., local newspapers, Zoroastrian merchants, the Constitutional Revolution and the establishment of schools by minorities and religious missionaries, etc. have been effective.

    Keywords: Traditional education, Modern education, Qajar, Yazd
  • Mahnaz Kalvandi, Nair Dalir *, Reza Shabani Pages 253-277

    With the formation of the Safavid Shiite government and their rivalry with the Ottoman government, the rulers paid attention to the border areas in the west of the Iranian plateau. It intends to study and analyze the convergence and divergence of the Kurdish people with the Safavids up to the time of Shah Abbas. The main question is what were the reasons for the convergence and divergence of the Kurdish tribes in western Iran with the Safavid government? The present article uses a descriptive and analytical approach to examine the convergence and divergence with the political and religious index of the Kurdish tribes with the Safavids. The result of the research is that some Kurdish tribes played a prominent role in strengthening the structure of political and military power of the central government of Iran in western Iran by converging politically and religiously with the Safavid government. But others, due to the wrong behavior of the Safavid kings and the support of the Ottoman government with divergence with the Safavids and alliance with the Ottomans, wanted to maintain their local independence.

    Keywords: convergence, Divergence, Safavid, Eilat
  • ali rezaeian abarghoei, Mohammad Karim Yousef Jamali *, Naser Jadidi Pages 279-303

    The instinct of worship has long existed among humans, and this is the factor that human beings tend to worship the agents of nature. This desire has changed over the course of history and has evolved into different forms. The ritual of metropolis or Mithraism is one of these religions that has been prevalent among the Aryans thousands of years ago. How the birth of this religion and the beliefs of its followers have been shrouded in ambiguity and different theories have been presented. This article is done by descriptive-analytical method, while using the Avesta's religious texts, especially the hymns of Mehrist, Gospels, Vedic hymns, ancient Persian inscriptions and the Middle Ages, and researches done in the form of articles and research books, to explain and analyze the Mitra's religion After describing the atheism, the birth and duties of the Seal to its poets and its descendants, to clarify the dimensions of this ancient Iranian religion, rooted in the sun-prestige, the world's greatest religion in human history. Rigoda's writings, ancient writings and Avesta hymns, especially the poem of the god of Mehr, all reflect the greatness of the other gods.

    Keywords: Ritual Mehr, Mithra Terrestris, Mehrist, Shahriar